17 Eylül 2009

Usb uygulamaları ccs c18 pic18f4550 pic18f2550

Usb uygulamaları ccs c18 pic18f4550 pic18f2550

Daha önce Ahmet ATAR`ın hazırladığı “Adım Adım USB ve Uygulamalar” adlı çalışmasını paylaşmıştım USB PIC haberleşme konusunda sanırım en kapsamlı Türkçe kaynak. Elektro tekno forumlarından “tmcone” bu projenin devamı niteliğinde çok güzel, projeler, bilgiler paylaştı faydalı olması dileği ile. Emeği geçen herkese teşekkürler

PIC18F4550 USB Uzaktan Kontrol

Aşağıda vereceğim uygulama internet üzerinden evinizdeki ya da başka bir yerdeki Server makineye bağlanıp USB portlardan birine bağlı Cihaz ile evinizdeki herhangi bir aygıtı kontrol etmenizi sağlıyor. Önceden indirdiğiniz USB Paket içindeki ADIM ADIM USB makalesinde Ana devre şeması verilmişti. Bu devreye aşağıda vermiş olduğum devreyi ilave etmeniz yeterli.
Ana devre
pic18f4550-test-devresi
usb uzaktan kontrol cikis
Yukarıdaki şema sadece birtek cihaz için verilmiştir.Aynı devreyi ek 3 cihaz için daha kurup PIC’in RB1, RB2 ve RB3 portlarına bağlamalısınız.
Server programın görüntüsü
usb remote comtrol server program
Bu program’ı ilk çalıştırdığınızda eğer USB Cihaz PC’nize bağlı değilse, program bağlantı için hiç bir yapılandırma yapmaz ve USB Cihaz’ın bağlanmasını dinlemeye başlar. USB Cihaz PC’ye takıldığı anda Server program bunu algılar ve USB Cihaz ile arasında bağlantı açar.Aynı zamanda program soket bağlantısınıda yapılandırır ve 8090 numaralı portu dinlemeye alır. Bir bağlantı geldiği zaman bunu kabul eder ve bağlantı sağlanan Client programdan komut beklemeye başlar. Normalde Server ve Client arasında 4 byte veri taşınır. Bu dört byte’daki komut yapısı aşağıdaki gibi düşünülmüştür;

  1. unsigned char CmdBuffer[4]; 


  2.  


  3. CmdBuffer[0] = Aygıt İndex'i(Örneğin 0 - 0.Cihaz, 1 - 1.Cihaz gibi) 


  4. CmdBuffer[1] = Aygıt On/Off(Örneğin 1 ise aç, 0 ise kapat gibi) 

Server program Client programdan yukarıdaki yapıda bir komut aldığında bunu önce ekrana yazar ardından PIC’e gönderir.PIC ise bu yapıyı değerlendirerek PORTB’ye bağlı rölelerden seçileni kapar yada açar.
Client Programın görüntüsü
usb remote comtrol server cliend

PIC18F4550 Usb HID Lcd & Led Uygulaması (CCS)

Bu uygulama Usb HID sınıfı kullanmaktadır. Hid sınıfının en önemli özeliklerinden birisi harici sürücü yüklemenize gerek olmamasıdır; sistem tarafından otomatik yükleme gerçekleştirilir. Basit bir LED ya da LCD uygulaması gibi gözükse de gerek pic tarafındaki usb konfigurasyonu gerekse de Pc programı ele alınırsa önceki uygulamalarımdan daha karmaşıktır. Bu sınıf kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ; ilgili bilgilere usb spesifikasyonlarından ulaşabilirsiniz.
Sınıf: HID Generic
PC Program: Visual C++ 2005
Derleyici: CCS C



Devre şeması




PIC18F4550 Usb HID Lcd Led Uygulamasi CCS

PIC18F2550 USB Step Motor Uygulaması (C18)

PIC18f2550 Usb Step Motor Uygulamasi, USB uygulamalarında birden fazla komutun nasıl gönderebileceğini step motor kontrol örneğiyle göstermektedir. Uygulamada bipolar step motorlar yalnız ya da birlikte tam adım sürülmektedirler. Aynı zamanda Usb ADC uygulaması da desteklenmektedir. (Bunun için AN0 ve AN1′e pot. bağlayınız).
Uyarı: Bu uygulama sadece ögretici niteliktedir; denenmemiştir.
Not: Simulasyon sırasında aşırı işlemci kullanımından dolayı pic 48 Mhz yerine 1 Mhz de çalıştırılmaktadır.
Sınıf: MCH PUSB Generic Driver
Transfer: USB 2.0 Kesme ( Interrupt )
PC Program: Visual C++ 2005
Derleyici: Microchip C18


Devre şeması
PIC18f2550 Usb Step Motor Uygulamasi


PIC18F2550 USB ADC Uygulaması

Usb bağlantısının karmaşık yapısına rağmen USB uygulamalarının kolayca gerçekleştirilebileceğini göstermek amacıyla bir örnek hazırladım. Microchip USB kütüphanesinden yararlanılmıştır. Ekte pic kodları, simulasyon dosyaları ve pc programı kodları bulunmaktadır. Herkese yararlı olması dileğiyle..
Sınıf: MCH USB Generic Driver
Transfer: USB 2.0 Yığın ( Bulk )
PC Program: Visual C++ 2005′te hazırlandı.
Derleyici: CCS C


Devre şeması
PIC18f2550 Usb ADC uygulamasi

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa